Bal
Doğal bir tatlandırıcıdır, fakat Balda dikkat edilmesi gereken nokta, içine konduğu Sıvı ısısının 40 C yi geçmemiş olmasıdır. Eğer 40 C yi geçerse ama denilen toksin açığa çıkar. çayları çok kaynatmak, balla beraber kaynatmak ve ballı çayı aşırı sıcak içmek doğru değildir.
Beyaz rafine şeker esmer şeker
Tüm çaylarda tatlandırıcı olarak rafine beyaz şeker yerine, kuru dut gibi doğal tatlandırıcıların kullanılması karaciğer için daha sağlıklıdır. özellikle kuru dutun içindeki doğal şeker, karaciğer için oldukça faydalıdır.
Rafine şekerler kullanıldığında süratle kana karışır, pankreastan hızla insülin salgılanır ve kana karışan insülin, tekrar kısa süre içerisinde kan şekerini düşürür ve vücudun tatlı yeme ihtiyacı hissetmesine neden olur. Yani, yemekten sonra içilen bol beyaz şekerli bir çay, bir süre sonra tatlı yeme ihtiyacı doğurur. Böylece bir kısırdöngünün içine girilmiş olur.
Esmer şeker, beyaz şekerin alternatifidir.
Kapha lar ve Pitta'lar çayları şekersiz içmelidir. Kapha lar sıcak içerken, Pitta lar ılık-sıcağımsı, yazın ise ılık içmelidir. Vata lar ise içine biraz esmer şeker ve limon koymalıdır.
Eğer çay şekersiz içilemiyorsa, o zaman tatlandırıcı olarak yukarıda söz ettiğimiz gibi Bal, esmer şeker veya dut kurusu kullanılmalıdır.